Laksa yg disirami kuah.....x nampak sudah telur n limau.... :)
OK NIH RESEPINYER.....
RESEPI LAKSA KEDAH
Bahan- bahan
- Laksa Eka - 1 bungkus- direbus hingga lembut
- air utk merebus
- 1 kg ikan temenung/kembung - boleh juga gn ikan sardin - (dibersihkan)
- 15 keping asam gelugur @ asam keping
- 2 kuntum bunga kantan - di belah 2 @ 4 ( ema blh 4 bhgn)
- daun kesom/cenehom - agak2 segenggam (patah2kan..ambil yg lembut jer >pucuk kesom)
- *2 biji bawang besar-dikisar
- *8 ulas bawang merah-dikisar
- *20 tangkai cili kering-dikisar
- *2 inchi belacan -dikisar
- garam secukup rasa
- boleh jg letak penambah rasa ajinomoto (ema x letak)
- air untuk merebus ikan n kuah laksa
Bahan Hiasan (Tabur Atas Laksa) - klu x ada x ummmp... ;)
- 5 biji telur ayam - direbus - di belah 2@4
- 1 biji timun - dihiris halus memanjang/potong dadu
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 1 kuntum bunga kantan - potong kecik2
- 1 ikat daun selom - dipotong kecil2
- 10 tangkai cili padi - dipotong kecil2
- 6 biji limau kasturi - dibelah 2
Cara Masak
- Laksa : Seeloknya rendam dahulu laksa bersama air selama 2-3 jam utk melembutkan laksa n mempercepatkan proses merebus laksa nnt. Rebus laksa sehingga lambut. Angkat n basuh dgn air sejuk. Toskan laksa.
- Kuah Laksa :
- Rebus ikan yg telah di bersihkan bersama 2 cawan air. Masukkan asam keping n sedikit garam. Bila ikan dh masak, matikan api. Asingkan isi ika n tulang n jg asam keping.Air rebusan ikan akan diguna semula utk membuat kuah laksa n jg untuk mengisar. Kisar isi ikan n masukkan dlm periuk. kmdn, kisar tulang n kepala ikan, tapis masuk dlm periuk..tapis sehingga tulang itu bersih. Buang tulang yg d kisar.
- kmdn, kisar bahan yg bertanda (*) n masukkan ke dalam periuk. masukkan semula asam keping rebusan ikan td ke dalam periuk (boleh tambah lg dlm 2-5 keping jika perlu). Pastikan kuah anda cukup utk laksa. Masak sehingga mendidih. kmdn masukkan bunga kantan n daun kesom kedalam kuah. masak dgn api perlahan sehingga kuah menjadi pekat. Perasakan dengan garam. Bilah kuah dh pekat n sempurna rasanya, tutuplah api.
Kmdn, hidangkanlah laksa anda. Masukkan laksa dlm pinggan/mangkuk, taburkan bahan2 hirisan, telur n limau nipis. Kmdn tuang kuah laksa d atas...............n selamat menjamu selera....
No comments:
Post a Comment