Salam semua...inilah rupa roti sardin bersalad ema.....sgt simple n sedap d makan.....perlu ke resepi..rasanya semua org dh teror kan ....x pe lah.. bila ema free nnt ema akan selitkan resepinya yer...buat masa ni jamu mata jer dulu k......hehehehe..comot sikit ats roti tu terkena sardin...
RESEPI ROTI SARDIN KENTANG BERSALAD
Bahan-bahan
- 1 tin sardin saiz kecil (ema guna King Cup Brand)
- 2 biji ubi kentang - dipotong dadu
- 1 labu bawang besar - potong dadu
- 3 ulas bwg merah - potong dadu
- 1 ulas bawang putih - potong dadu
- 2 sudu besar cili kering kisar
- minyak untuk menumis
- sedikit air
- garam secukup rasa
- 1/2 sudu teh asam jawa - dibancuh dgn sedikit air dlm 2 sb
- Roti gardenia - buang bhgn tepi
- Bahan Hiasan :- daun salad, timun, tomato
Cara Memasak
- Ikan sardin di buang tulang tengah. Kmdn, dikisar halus bersama kuahnya. campurkan sedikit air jika perlu.
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah n bawang putih sehingga naik bau n kekuningan. Kmdn, masukkan sardin yg telah dikisar halus td. Kmdn, masukkan pula ubi kentang dan masak sehingga ubi kentang empuk (lembut) dan kuah pecah minyak n pekat. Kmdn masukkan bawang besar, garam n air asam jawa. Biarkan mendidih sekejap dan tidak terlalu cair.
- Tutup api.
- cara penyediaan : ambil dua keping roti n sapu sardin pada roti. Letakkn daun salad, hirisan timun n tomato d atas sekeping roti n sekeping roti lg tekap di atas. Potong dua atau ikut citarasa anda. Siap. boleh d makan sbg hidangan sarapan pagi atau pun minum petang ataupun bekalan dalam perjalanan anda.Selamat mencuba yer...
No comments:
Post a Comment