Islamic Widget

Followers......

Monday, February 7, 2011

Sambal Tumis Ayam

Salam semua...

Ini resepi lunch hari sabtu lps..malas nak update blog...baru hari ni ada kerajinan...hehehe




Sambal Tumis Ayam

Bahan-bahan
  • ayam - separuh dr seekor (potong kecil2- goreng dahulu)
  • cili kisar - 4 sb (klu x suka pedas kurangkan yer)
  • 3 ulas bwg merah (kisar) - (ema guna 3sb bwg merah dh siap kisar)
  • 2 ulas bawang putih (kisar) - (1sb bwg putih dah siap kisar)
  • bawang besar - 1 biji (hiris nipis2)
  •  garam dan gula secukup rasa
  • asam jawa - 1/2 sb (bancuh dgn air suam)
  • sedikit minyak untuk menumis
  • sedikit air untuk kuah
cara masak
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah n bawang putih sehingga naik bau wangi. Kemudian, masukkan cili kisar. 
  2. Masukkan air asam jawa.
  3. Tumis hingga cili masak n pecah minyak dengan api yg perlahan.
  4. Kemudian masukkan 2 cawan air sbg kuah sambal. Kacau n biarkan seketika. 
  5. Then, masukkan bawang besar yg dihiris halus. Kacau lagi.
  6. Kemudian masukkan ayam yg telah siap digoreng. Masak hingga mendidih n kuahnya agak pekat.
  7. Perlahankan api yer.
  8. Jangan lupa letak garam n sedikit gula. Secukup rasa yer.
  9. Bila kuah dah rasa mcm nak pekat, tutup api. n then angkat n hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...