Ini resepi lunch hari sabtu lps..malas nak update blog...baru hari ni ada kerajinan...hehehe
Sambal Tumis Ayam
Bahan-bahan
- ayam - separuh dr seekor (potong kecil2- goreng dahulu)
- cili kisar - 4 sb (klu x suka pedas kurangkan yer)
- 3 ulas bwg merah (kisar) - (ema guna 3sb bwg merah dh siap kisar)
- 2 ulas bawang putih (kisar) - (1sb bwg putih dah siap kisar)
- bawang besar - 1 biji (hiris nipis2)
- garam dan gula secukup rasa
- asam jawa - 1/2 sb (bancuh dgn air suam)
- sedikit minyak untuk menumis
- sedikit air untuk kuah
cara masak
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah n bawang putih sehingga naik bau wangi. Kemudian, masukkan cili kisar.
- Masukkan air asam jawa.
- Tumis hingga cili masak n pecah minyak dengan api yg perlahan.
- Kemudian masukkan 2 cawan air sbg kuah sambal. Kacau n biarkan seketika.
- Then, masukkan bawang besar yg dihiris halus. Kacau lagi.
- Kemudian masukkan ayam yg telah siap digoreng. Masak hingga mendidih n kuahnya agak pekat.
- Perlahankan api yer.
- Jangan lupa letak garam n sedikit gula. Secukup rasa yer.
- Bila kuah dah rasa mcm nak pekat, tutup api. n then angkat n hidangkan.
No comments:
Post a Comment