Islamic Widget

Followers......

Monday, February 7, 2011

Mee Kuah Koong

Salam semua ya...ini resepi campak2 jer yer...sebab x cukup bahan n sbb nak clearkan mee yg dah byk hari nih takut rosak pulak...aku masak untuk dinner mlm minggu lps sb x nak mkn nasi...tp sama gak ler....bukan leh diet pn....huhhu...n sempat gak la bg kat jiran sebelah umah wlupun x sedap....hahaha.....semangat kejiranan perlu di pupuk kan.....tul tak......wakakaaaaaaaa....
ok nih la rupa mee aku nih....
 Ni resepi nya yer...

Mee Kuah Koong

Bahan-bahan
  • mee kuning - 1 bungkus 500g (celurkan dengan air panas / air yg mendidih)
  • pasta - rebus dulu (another choice)
  • Ayam - isi ayam  (potong dadu - rebus sekejap-air rebusan simpan)
  • udang - rebus sekejap - air rebusan simpan ya...)
  • tauhu - 2 ketul (goreng dulu - pas tu potong dadu)
  • cili kering kisar - 2 sb *
  • bwg merah kisar - 2sb *
  • bwg putih kisar - 1sb *
  • lada hitam - 1/2 sb *
  • sos tiram - 2 sb *
  • sos tomato - 2 sb *
  • sos cili - 2 sb *
  • sos kicap cili padi - 2 sb *
  • kicap manis - 3 sb *
  • tepung jagung - 2 sk (bancuh dengan air)
  • cili api - 3 tangkai (ketuk)
  • kiub pati ayam - 1 sb *
  • garam n gula secukup citarasa yer...
  • minyak utk menumis
  • sayur-sayuran - xkisah ape2 pn...ema letak byk sayur (mixed vegetables)
  • sayur : jagung muda,carrot,brokoli,bunga kobis,sawi,kobis,batang sadri,taugeh(stok hbs)
  • hiasan - bwg goreng, daun sup/bawang,limau kasturi,tomato n etc
Cara Masak
  1. celurkan mee dahulu. jangan terlalu lama. Angkat n toskan air nya.
  2. then, buat kuah mee.
  3. panaskan minyak n tumis bawang merah n bawang putih dahulu hingga naik bau wangi yer.
  4. then, masukkan bahan yg bertanda bintang yg lain. masak hingga pecah minyak.
  5. then, masukkan air rebusan ayam td. n air rebusan udang.
  6. udang tadi sila asingkan kulit n isinya. kulit udang d kisar dgn air rebusan udg tadi. pas tu tapis n ambil air tapisan td masukkan sekali.kacau hingga sebati.
  7. masukkan tauhu goreng -potong dadu.
  8.  masukkan garam n gula.
  9.  masukkan isi udang n ayam td. tambah sedikit air jika kuah nya sedikit. adjust la garam n gula td.
  10. masukkan bancuhan tepung jagung. kacau lagi. biarkan kuah mendidih.
  11. masukkan lah sayur kesukaan ikut step lebur sayur. yg keras masuk dulu.mcm carrot n jagung muda tu...then baru masuk yg lain n cili padi. kacau lagi. n tutup api.
  12. hiasan boleh tabur bwg grg, n letak tomato,telur rebus, n etc.
  13. siap untuk di hidangkan.
Ini pasta dgn kuah yg sama.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...