ok nih la rupa mee aku nih....
Ni resepi nya yer...
Mee Kuah Koong
Bahan-bahan
- mee kuning - 1 bungkus 500g (celurkan dengan air panas / air yg mendidih)
- pasta - rebus dulu (another choice)
- Ayam - isi ayam (potong dadu - rebus sekejap-air rebusan simpan)
- udang - rebus sekejap - air rebusan simpan ya...)
- tauhu - 2 ketul (goreng dulu - pas tu potong dadu)
- cili kering kisar - 2 sb *
- bwg merah kisar - 2sb *
- bwg putih kisar - 1sb *
- lada hitam - 1/2 sb *
- sos tiram - 2 sb *
- sos tomato - 2 sb *
- sos cili - 2 sb *
- sos kicap cili padi - 2 sb *
- kicap manis - 3 sb *
- tepung jagung - 2 sk (bancuh dengan air)
- cili api - 3 tangkai (ketuk)
- kiub pati ayam - 1 sb *
- garam n gula secukup citarasa yer...
- minyak utk menumis
- sayur-sayuran - xkisah ape2 pn...ema letak byk sayur (mixed vegetables)
- sayur : jagung muda,carrot,brokoli,bunga kobis,sawi,kobis,batang sadri,taugeh(stok hbs)
- hiasan - bwg goreng, daun sup/bawang,limau kasturi,tomato n etc
Cara Masak
- celurkan mee dahulu. jangan terlalu lama. Angkat n toskan air nya.
- then, buat kuah mee.
- panaskan minyak n tumis bawang merah n bawang putih dahulu hingga naik bau wangi yer.
- then, masukkan bahan yg bertanda bintang yg lain. masak hingga pecah minyak.
- then, masukkan air rebusan ayam td. n air rebusan udang.
- udang tadi sila asingkan kulit n isinya. kulit udang d kisar dgn air rebusan udg tadi. pas tu tapis n ambil air tapisan td masukkan sekali.kacau hingga sebati.
- masukkan tauhu goreng -potong dadu.
- masukkan garam n gula.
- masukkan isi udang n ayam td. tambah sedikit air jika kuah nya sedikit. adjust la garam n gula td.
- masukkan bancuhan tepung jagung. kacau lagi. biarkan kuah mendidih.
- masukkan lah sayur kesukaan ikut step lebur sayur. yg keras masuk dulu.mcm carrot n jagung muda tu...then baru masuk yg lain n cili padi. kacau lagi. n tutup api.
- hiasan boleh tabur bwg grg, n letak tomato,telur rebus, n etc.
- siap untuk di hidangkan.
Ini pasta dgn kuah yg sama.
No comments:
Post a Comment