salam semua....rasa lapar lak malam ni...td lunch dah masak tp habis...x sempat mkn...tp x per....hubby aku lapar td...aku suka dia makan.....so, petang tadi merajinkan diri buat pulak Samosa Kentang.....ini lagi En. Hesben suka...ini kuih kesukaan dia...
Buat samosa ni byk memberi kesabaran pd aku....masa mula2 kawin dulu aku langsung x reti buat samosa nih...beli kat pasaraya n then balik umah goreng jer..2 kali aku beli...tp bila di fikirkan..sampai bila aku mesti beli...sbb kuih ni mmg favorite hubby aku...so, aku belajar buat drpd apa yg aku mkn...
Hasilnya, skrg aku dh boleh msk utk hubby aku sendiri..x perlu beli kt pasaraya lg...tapi berkali aku cuba buat sampai agak selesa untuk mkn...n nampak rupa samosa...sbb nak lipat samosa ni aku x pandai...mcm2 bentuk aku lipat sblm ni...mcm2 inti aku buat...ada samosa sayur, kentang, sardin n sardin+kentang....
Inilah rupa Samosa Kentang aku...tapi x ada lah sehebat yg chef buat...sekadar untuk suami tercinta.
Bahan-bahan
- Kulit popia - 1 pek kecil/besar
- Tepung gandum -3 sk campur dgn sedikit air biar agak pekat (untuk gam kan kulit popia)
- untuk gam guna telur pun boleh. Ikut suka.
Inti Samosa
- Ubi kentang - 2/3 biji (potong dadu)
- Rempah kari daging - 2 sb (bancuh dgn sedikit air)
- Bawang besar - 1 biji (potong dadu)
- Daun kari - 2/3 tangkai
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Sedikit air
Cara Masak
- Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar dan daun kari hingga naik bau.
- kemudian, masukkan rempah kari. Bancuh dengan air sedikit.
- Kacau hingga rempah masak.
- Masukkan air sedikit. Kemudian, masukkan ubi kentang. Kacau hingga kering dengan api perlahan.
- Bila kering tutupkan api.
- Okay ini inti samosa.
- Kemudian ambil kulit popia. Kalau saiz kecil terus bungkus @ potong kpd 2 bhgn (aku x potong). Klu saiz besar, boleh potong kpd 2@3 bhgn. Aku potong 2 bhgn jer klu pek besar.
- Then, lipat macam nak bungkus kacang rebus. Bagi ada bucu tajam kat hujung. Gamkan bhgn tepi kulit popia.Takut terbuka bila goreng nnt.
- Kemudian, masukkan inti kentang n sapu tepung d bhgn atas n lipatkan kemas biar jd bentuk segitiga.
- Buat sampai habis inti.
- Panaskan minyak n goreng samosa dgn api yg perlahan.
- Hidangkan untuk minum petang atau pun sarapan pagi.
Ini pulak sbb mlm ni lapar...td x mkn nasi...so, dh malas nk masak dah...hehehe...main order kt gerai sebelah umah jer...."Nasi Lemak 1....." RM 1.30....hahaha senang jer....
No comments:
Post a Comment