ini menu kelmarin...menu lunch hari minggu emma n en.esben ialah masak lemak telur extra pedas (cili api)... menu ni hasil nukilan bersama...hahaha....dah x tau nak masak apa dah...hari ni ubah selera sikit...masak makanan yg gunakan santan pulak...sedap jugak sbb dah lama x makan masakan ni....tapi emma kekurangan bahan...xda daun kunyit...
Masak Lemak Telur Cili Api
Bahan-bahan
- 4 biji telur ayam/itik (ema buat telur ayam-x mkn telur itik)
- 450ml santan pekat
- asam keping- 2 kpg
- Garam dan gula secukup rasa
- bawang merah - 2 biji (untuk menumis)
- sedikit minyak - untuk menumis
- * 3 ulas bawang merah
- * kunyit hidup- ema guna byk (nk bagi kuning)
- * 6 tangkai cili padi hijau (klu nak lg pedas-tambah cili lg yer)
- ubi kentang - 2 biji (belah 4)
- Kalau ada belimbing buluh pun boleh letakkan juga
Cara-cara
- Blend semua bahan2 bertanda (*)
- Panaskan minyak. sedikit jer tau. 2 sb.
- Tumiskan bawang merah yg di hiris halus hingga naik bau wangi.
- Masukkan santan, asam keping, bahan2 kisar, garam dan gula dalam periuk.
- Masukkan ubi kentang. Masak hingga ubi empuk yer.
- Jerangkan di atas api yang perlahan sambil dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak
- Bila santan hampir2 mengelegak pecahkan telur sebiji2 sambil dikacau perlahan2
- Jangan masak terlalu lama nanti telur jadi keras tak berapa sedap
- Tutup api. Klu ada daun kunyit, hiris halus2 n taburkan kat ats masakan td.
- Sedia dihidangkan
No comments:
Post a Comment