RESEPI SAMBAL TUMIS SOTONG BERSANTAN
Bahan-bahan
- sotong -500g (sederhana besar-sotong besar pun boleh)-bersihkan n toskan.
- cili kisar - 4 sb
- bawang merah - 4 bj (kisar)
- bawang putih - 2 bj (kisar)
- bawang besar - 1 biji (hiris nipis2-bulat2)
- pati asam jawa - 1 sk (campur air sikit)
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- pati santan - sikit jer dlm 2-3 sb
- sedikit air - untuk kuah
Cara Masak
- Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih n cili kisar...tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air untuk kuah sambal. Kacau. Then, masukkan air asam jawa. Masak hingga mendidih.
- Masukkan sotong. Perasakan dengan garam. Biar mendidih sekali lagi. Then, masukkan pati santan. Biar mendidih sekejap. Kemudian tutupkan api.
- Angkat n hidangkan. Makan dengan nasi panas2. Membuka selera.
emma..kalau makcik ni kan..kalau dah bersantan tu..dah tentu tak tinggal tempoyaknya..
ReplyDeleteemmm sedap tu letak tempoyak kak erna...tp ema x ada stok la pulak...
ReplyDelete