Islamic Widget

Followers......

Saturday, March 12, 2011

Sambal Tumis Sotong Bersantan

Salam semua...selamat petang...rasanya dah bersawang dapur ema ni....naper lah malas sgt ema ni nak update dapur ema....sempat snap jer....tp nak masuk entry tu malas sikit....habis la xda ubat penyakit malas ni kan....hehehehe...setelah sekian lama....hari ni sempat lah masukkan sambal tumis sotong bersantan masak untuk lunch td....


RESEPI SAMBAL TUMIS SOTONG BERSANTAN

Bahan-bahan
  • sotong -500g (sederhana besar-sotong besar pun boleh)-bersihkan n toskan.
  • cili kisar - 4 sb
  • bawang merah - 4 bj (kisar)
  • bawang putih - 2 bj (kisar)
  • bawang besar - 1 biji (hiris nipis2-bulat2)
  • pati asam jawa - 1 sk (campur air sikit)
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • pati santan - sikit jer dlm 2-3 sb
  • sedikit air - untuk kuah

Cara Masak
  1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih n cili kisar...tumis hingga pecah minyak.
  2. Masukkan air untuk kuah sambal. Kacau. Then, masukkan air asam jawa. Masak hingga mendidih. 
  3. Masukkan sotong. Perasakan dengan garam. Biar mendidih sekali lagi. Then, masukkan pati santan. Biar mendidih sekejap. Kemudian tutupkan api.
  4. Angkat n hidangkan. Makan dengan nasi panas2. Membuka selera.

2 comments:

  1. emma..kalau makcik ni kan..kalau dah bersantan tu..dah tentu tak tinggal tempoyaknya..

    ReplyDelete
  2. emmm sedap tu letak tempoyak kak erna...tp ema x ada stok la pulak...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...