RESEPI IKAN GORENG BELACAN
Bahan-bahan
- Ikan mambong - 2-4 ekor (ikan aper pn x per)
- *belacan - 2 inchi belacan
- *bawang merah - 3 bj
- *cili padi - 6 tangkai
- *cili hidup/besar - 2 tangkai
- *asam jawa - 1/2 sk
- bawang besar - 1/2 bj (hiris nipis)
- timun - 1 bj ( saiz kecil/sederhana-potong dadu)
- *garam secukup rasa - (1/2 sk)
- minyak untuk menggoreng ikan n menumis belacan
Cara Masak
- Goreng ikan dulu. Macam biasa. Letak garam n kunyit. Angkat n ketepikan.
- Tumbuk bahan yg bertanda (*) . Gunalah lesung batu sekali-sekala...
- Panaskan minyak untuk menumis. Tumis bahan yang di tumbuk tadi hingga cili masak. Kmdn, masukkan bawang besar
- Kemudian, masukkan timun. Kacau lagi biar rata. sekejap jer jgn lama sangat takut timun lembik x sedap.
- Tutup api. Tuangkan yang di tumis tadi kat atas ikan. n boleh dihidangkan dengan nasi panas2.
emma..mana ada resepi mengarut.tu bagus tu..kreatif.cipta resepi sendiri..
ReplyDeleteto Kak Erna : tima kasih... :)
ReplyDelete