Islamic Widget

Followers......

Monday, February 14, 2011

Murtabak Ayam

salam semua....
inilah rupa murtabak Emma....juadah untuk minum petang entah hari apa...teringin sangat nak makan murtabak lps terbaca blog Kak Hana's Family....emma mintak izin ye kak CnP akak punya resepi....tapi emma buat tak secantik kak hana Sifu memasak buat...nak lipat pn emma x pandai lg...senget-benget jadinyer....asal leh ngap jer ler....hahahaha...

 




Murtabak Ayam

Bahan-bahan

  • 100 g daging cincang- emma guna isi ayam
  • 2 biji ubi kentang-emma buat 3 biji
  • 1 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • daun sup
  • minyak
  • 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto(emma x letak ajinomoto)
  • kulit popia
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan ayam/daging cincang.
  3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
  4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
  6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak. 
References : http://hanamemories.blogspot.com/2008/10/murtabak-segera.html

    No comments:

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...