Islamic Widget

Followers......

Monday, February 14, 2011

Ikan masak kicap

salam  n selamat sejahtera semua....kali nih resepi ikan masak kicap lak....x habis lg resepi kicap nih....hahaha...hari ni macam resepi ulangan jer...jom try...





RESEPI IKAN MASAK KICAP

Bahan-bahan
  • ikan kembung/mambong/selar/apa2 ikan -dibersihkan n di goreng dengan kunyit. ketepikan
  • 1/2 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia - dimayang halus
  • 4 sb  kicap manis (agak2 sampai hitam kuah)
  • 2 sb sos tiram
  • 2 sb sos tomato
  • 2 sb sos pedas
  • 2 sb cili kisar (ikut suka pedas masing-masing)
  • lada hitam kasar (serbuk)- setengah sb (OPTIONAL)
  • garam secukup rasa (ema x letak)
  • air dan minyak untuk menumis
  • 1/2 biji bawang besar - dimayang
  • 1 batang serai diketuk
  • daun limau purut - 2 helai (potong/gunting kecil2) 
Cara-cara
  1. Gorengkan ayam. ketepikan.
  2. panaskan minyak n tumis bawang putih n bwg besar yg di kisar dahulu.
  3. masukkan halia. tumis lagi sampai naik bau.
  4. kemudian masukkan kicap manis (4sb), sos tiram,sos tomato,sos pedas,cili kisar n lada hitam. biar sampai mendidih sambil kacau.
  5. bila dah pecah minyak masukkan air dlm 1 or 2 cawan untuk kuah nya.biarkan mendidih. rasa dulu klu x masin tambah garam sikit. jgn byk sb ikan dah masin.
  6. masukkan ikan yg di goreng tadi,bawang besar yang di mayang,serai yg di ketuk. kacau lagi.
  7. kemudian, masukkan daun limau purut. kacau.biarkan seketika. then tutupkan api.
  8. angkat n hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...