Islamic Widget

Followers......

Tuesday, February 8, 2011

Sambal Tumis Sotong Petai

Salam petang selasa yer semua....inilah menu lunch ari ni....my peberet....sambal petai....x kisah lah campur aper pn.....dah lama x mkn nih.... resepi bila free ema kongsi yer....ema letak pati santan....

sorry yer...ari ni nak pegi umah anak buah....emergency dah nak bersalin...hehehe...semoga anak buah ku selamat melahirkan babynya....insyaallah....

Sambal Tumis Sotong Petai






RESEPI SAMBAL TUMIS SOTONG PETAI

Bahan-bahan
  • sotong -500g (sotong besar potong kecil2)-bersihkan n toskan.
  • buah petai - 4 kpg/papan (ambil isinya shj)
  • cili kisar - 4 sb
  • bawang merah - 4 bj (kisar)
  • bawang putih - 2 bj (kisar)
  • bawang besar - 1 biji (hiris nipis2-bulat2)
  • pati asam jawa - 1 sk (campur air sikit)
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • pati santan - sikit jer dlm 2-3 sb
  • sedikit air - untuk kuah

Cara Masak
  1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih n cili kisar...tumis hingga pecah minyak.
  2. Masukkan air untuk kuah sambal. Kacau. Then, masukkan air asam jawa. Masak hingga mendidih. 
  3. Masukkan sotong.Kacau sekejap. Then masukkan isi petai tadi dan perasakan dengan garam. Biar mendidih sekali lagi. Then, masukkan pati santan. Biar mendidih sekejap. Kemudian tutupkan api.
  4. Angkat n hidangkan. Makan dengan nasi panas2. Membuka selera

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...