sorry yer...ari ni nak pegi umah anak buah....emergency dah nak bersalin...hehehe...semoga anak buah ku selamat melahirkan babynya....insyaallah....
Sambal Tumis Sotong Petai
RESEPI SAMBAL TUMIS SOTONG PETAI
Bahan-bahan
- sotong -500g (sotong besar potong kecil2)-bersihkan n toskan.
- buah petai - 4 kpg/papan (ambil isinya shj)
- cili kisar - 4 sb
- bawang merah - 4 bj (kisar)
- bawang putih - 2 bj (kisar)
- bawang besar - 1 biji (hiris nipis2-bulat2)
- pati asam jawa - 1 sk (campur air sikit)
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- pati santan - sikit jer dlm 2-3 sb
- sedikit air - untuk kuah
Cara Masak
- Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih n cili kisar...tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air untuk kuah sambal. Kacau. Then, masukkan air asam jawa. Masak hingga mendidih.
- Masukkan sotong.Kacau sekejap. Then masukkan isi petai tadi dan perasakan dengan garam. Biar mendidih sekali lagi. Then, masukkan pati santan. Biar mendidih sekejap. Kemudian tutupkan api.
- Angkat n hidangkan. Makan dengan nasi panas2. Membuka selera
No comments:
Post a Comment