RESEPI IKAN MASAK KICAP
Bahan-bahan
- ikan kembung/mambong/selar/apa2 ikan -dibersihkan n di goreng dengan kunyit. ketepikan
- 1/2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 2 inci halia - dimayang halus
- 4 sb kicap manis (agak2 sampai hitam kuah)
- 2 sb sos tiram
- 2 sb sos tomato
- 2 sb sos pedas
- 2 sb cili kisar (ikut suka pedas masing-masing)
- lada hitam kasar (serbuk)- setengah sb (OPTIONAL)
- garam secukup rasa (ema x letak)
- air dan minyak untuk menumis
- 1/2 biji bawang besar - dimayang
- 1 batang serai diketuk
- daun limau purut - 2 helai (potong/gunting kecil2)
Cara-cara
- Gorengkan ayam. ketepikan.
- panaskan minyak n tumis bawang putih n bwg besar yg di kisar dahulu.
- masukkan halia. tumis lagi sampai naik bau.
- kemudian masukkan kicap manis (4sb), sos tiram,sos tomato,sos pedas,cili kisar n lada hitam. biar sampai mendidih sambil kacau.
- bila dah pecah minyak masukkan air dlm 1 or 2 cawan untuk kuah nya.biarkan mendidih. rasa dulu klu x masin tambah garam sikit. jgn byk sb ikan dah masin.
- masukkan ikan yg di goreng tadi,bawang besar yang di mayang,serai yg di ketuk. kacau lagi.
- kemudian, masukkan daun limau purut. kacau.biarkan seketika. then tutupkan api.
- angkat n hidangkan.
No comments:
Post a Comment