RESEPI SAMBAL TOMATO AYAM
Bahan-bahan
- 6 ketul ayam yg telah d potong - goreng dulu dgn garam n kunyit
- 1 biji tomato- dipotong dadu
- 2 sb pati santan
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit air panas utk kuah
- minyak utk menumis
bahan tumis :-
- 1 biji bwg putih -hiris halus
- 2 biji bwg merah -hiris halus
- 1/2 biji bwg besar - hiris besar
- 2 inchi halia-hiris nipis
bahan kisar halus :-
- *2 bj bawang putih -di kisar
- *5 bj bawang merah-dikisar
- *1/2 biji bawang besar-dikisar
- *4 sb cili kering yg dikisar (ema dh siap kisar byk2)
Cara-cara :-
- Goreng ayam dulu n ketepikan.
- Panaskan minyak untuk menumis. Tumis semua bahan2 tumis sehingga naik bau n kekuningan.
- Kmdn, masukkan bahan2 yg telah di kisar halus. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih n pecah minyak.
- Kmdn masukkan hirisan tomato dan kacau rata. Bila dah sebati masukkan sedikit air panas sebagai kuah. Kacau lagi biar sekata.
- Kmdn masukkan ayam yg telah di goreng tadi. kacau biar sebati dgn kuah. Masak dgn api yg perlahan.
- Kmdn, masukkan pati santan, garam n gula. Ayam dh masin. Hati2 letak garam. Perasakan ikut citarasa masing-masing. Kacau rata. Masak sehingga kuah pekat dan sebati dgn ayam. Biar ada kuah sikit2. Tutup api.
- Angkat dn hidangkan. Makan dgn nasi putih.
No comments:
Post a Comment